Adakah Orang Tua Masih Perlu Minum Susu? Berapa Banyak Keperluan?

Kebiasaan minum susu adalah sama dengan anak-anak kerana mereka dianggap memerlukan banyak nutrisi untuk mendukung pertumbuhan dan perkembangan mereka. Bagaimana pula dengan orang tua yang pertumbuhannya berhenti, adakah mereka masih perlu minum susu? Berapa banyak susu yang perlu diambil oleh orang tua setiap hari?

Betapa pentingnya minum susu untuk orang tua?
Mungkin anda sudah tahu sama ada susu adalah salah satu sumber terbesar kalsium dan vitamin D. Kedua-dua jenis nutrien diperlukan oleh badan untuk membuat tulang lebih kuat dan mencegah kerapuhan.

Pada kanak-kanak, susu difikirkan untuk membantu mempercepat pertumbuhan. Kemudian bagaimana dengan ibu bapa yang berhenti bertumbuh? Susu mempunyai beberapa manfaat untuk orang tua, iaitu:

Minum susu boleh melambatkan kehilangan tulang. Kalsium dan vitamin D dalam susu boleh menjadikan tulang menjadi lebih padat, dengan itu mencegah tulang rapuh. Hanya dalam satu gelas susu rendah lemak, ia mengandungi 306 mg kalsium, yang dapat membantu memenuhi keperluan kalsium anda sehari.

Baik untuk kesihatan jantung. Susu juga mengandungi kalium, yang merupakan nutrien yang berperanan dalam tekanan darah. Pelbagai kajian menunjukkan bahawa peningkatan pengambilan kalium berkesan mengurangkan risiko penyakit jantung.
Mencegah osteoarthritis. Satu kajian yang diterbitkan dalam Arthitis Care & Research menyatakan bahawa minum susu secara kerap boleh menghalang kalsifikasi sendi.

Mengekalkan jisim otot. Masalah yang sering dihadapi oleh orang tua adalah kehilangan jisim otot. Ini boleh diatasi dengan memakan susu kerap kerana susu adalah sumber protein yang baik. Tetapi ini mesti disertai dengan aktiviti fizikal.
Berapa banyak susu yang harus diminum oleh orang tua??

Sebenarnya, tidak ada peruntukan untuk berapa banyak susu yang perlu dimakan oleh orang tua. Setakat ini, susu menyediakan keperluan untuk kalsium, vitamin D, protein, dan kalium yang sebenarnya boleh didapati dari sumber makanan lain.

Dengan syarat bahawa keperluan kalsium anda dapat dipenuhi, anda tidak perlu mengambil susu terlalu sering. Menurut Kementerian Kesehatan Republik Indonesia, kebutuhan kalsium orang berusia di atas 50 tahun adalah sebanyak 1000 mg kalsium per hari.

Jadi, jika anda tidak suka susu, anda tidak perlu risau. Anda boleh mendapatkan semua kalsium, vitamin D, dan protein dengan makan makanan lain. Kebanyakan makanan haiwan mempunyai nutrien ini. Di samping itu, anda juga boleh menemui kalsium dalam sayur-sayuran berdaun hijau, seperti brokoli, kale, dan bayam.

Berhati-hati, susu juga mengandungi gula dan lemak yang tinggi
Walau bagaimanapun, orang tua tidak boleh ceroboh atau hanya minum susu. Kerana, dalam susu terdapat kandungan gula dan lemak tinggi juga. Gula terlalu banyak boleh membuat paras gula darah tinggi dan berisiko diabetes.

Susu yang mengandungi gula tinggi tidak disyorkan untuk diminum oleh orang yang menghidap diabetes. Makanan ini hanya akan memburukkan keadaan. Di samping itu, sesetengah susu mengandungi lemak yang juga tidak baik untuk jantung dan tekanan darah anda.

Anda boleh memilih susu yang rendah gula dan juga rendah lemak. Keperluan susu sebenar disesuaikan dengan keadaan kesihatan individu anda. Pada masa ini terdapat beberapa susu khas yang dimaksudkan untuk warga tua yang mempunyai penyakit tertentu. Sebagai contoh, susu khusus diabetes atau susu kalsium tinggi untuk mencegah osteoporosis.

Tetapi untuk mengetahui jenis susu yang paling sesuai, anda harus berunding dengan pakar pemakanan, jadi anda juga boleh tahu susu anda memerlukan sehari.

sumber ;cnter bloq

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post