Ibu buka pintu bilik sambil panggil ‘adik’ berkali-kali, patutlah tak bersahut rupanya anak dah tiada

BERKALI-kali dipanggil si ibu, namun tiada sebarang sahutan diterima daripada anaknya.

Begitulah apa yang dapat dilihat menerusi video yang menunjukkan seorang wanita menang!s ketika membuka pintu bilik arw4h anaknya yang kini tidak sudah tidak berpenghuni

Zalina Kasan, 45, memperincikan semula detik piIu yang dialami susulan kem@tian anak tunggalnya, Nurshafiq Hakim Raif, 18, pada 16 Jun lalu.

“Saya dah terbiasa setiap kali anak ada dekat rumah, kalau saya balik dari mana-mana bawa pulang makanan memang akan panggil dia dengan panggilan ‘adik’.

“Lepas lebih sebulan dia ‘pergi’ ni, rindu dekat dia makin kuat. Setiap pagi saya akan ziarah kubvr seorang diri bacakan surah Yasin untuk dia. Petang suami pula teman pergi sekali lagi

“Waktu pagi memang terasa sangat sunyi dalam rumah sebab tinggal saya seorang saja. Ada masa tu rasa macam dia masih ada dalam rumah. Terbayang dia tengah baring atas katil, main game dekat komputer. Kadang-kadang kucing pun terpanggil dia, sama macam saya,” ujarnya yang senang disapa Ina.

Bercerita mengenai kehilangan anaknya, remaja itu m4ut selepas motosikal ditunggangnya bert3mbung dengan sebuah van di kilometer 40 Jalan Batu Pahat ke Mersing, Johor.

Jelas Ina, kemal4ngan trag!s itu berlaku sewaktu anaknya dalam perjalanan mengambil keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Menurut Ina, anaknya ada menunjukkan perubahan dan sangat berbeza dengan keperibadian sebenarnya yang suka membantu rakan.

Bagaimanapun arw4h berkesempatan membantunya menghantar tempahan kuih-muih di Pejabat Daerah Kluang.

Shafiq merupakan anak tunggal Ina

“Sehari sebelum keputusan peperiksaan SPM diumumkan, arw4h berkelakuan pel!k. Dia tak nak ambil slip keputusan dan tak mahu berjumpa guru serta kawan-kawan.

“Dia sempat juga tolong saya hantar kuih yang ditempah. Masa tu saya tak terfikir apa-apa yang lain pun cuma dia ada cakap jangan tengok dia ‘pergi’ dan minta saya tutup pintu rumah.

“Masa dia meninggal tu, saya pelik juga ramai sungguh orang datang dari pagi sampai malam lepas tahu berita anak saya kemalangan. Yang kami tak kenal beragama lain pun datang siap menang!s,” imbas Ina.

Menurut Ina, dia bagaimanapun berasa terk!lan tidak dapat melihat anaknya buat kali terakhir selepas kem@tiannya kerana arw4h telah dis4hkan p0sitif C0vid19 oleh pihak h0spital.

Dia pun dapat sambung belajar jurusan kejuruteraan awam tapi tak berkesempatan nak merasai semua tu.

Walaupun Ina memohon kebenaran untuk memakai PPE (personal protective equipment), namun permintaannya ditolak disebabkan SOP yang ditetapkan.

Meskipun bersed!h dengan kehilangan anak yang kelahirannya dinantikan selama enam tahun, mereka suami isteri reda dengan takdir menimpa

“Saya rindu nak pelvk civm dia. Perasaan masa tu macam nak gali kubvr untuk buat semua tu. Hari dia men!nggal tu tinggal lagi 16 hari saja lagi sebelum sambutan hari jadinya. Tak sempat kami nak pergi bercuti, dia pergi dulu.

“Jadi saya jemput kawan-kawannya datang masa hari jadi dia… sambut sambil buat tahlil untuk arw4h. Kawan-kawan arw4h pun ramai dapat tawaran belajar. Dia sendiri pun dapat sambung belajar jurusan kejuruteraan awam tapi tak berkesempatan nak merasa semua tu,” ujar Ina.

Berikutan perkongsiannya di TikTok, rakaman mengundang sebak netizen ini telah meraih lebih 1 juta jumlah tontonan.

Rata-rata netizen turut bersimpati melihat kesedihan seorang ibu yang menang!s merindui anaknya yang kini sudah tiada.

KOMEN NETIZEN;

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

sumber:Facebook Sinar Viral Network

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post